Дерогацията за България, която даде ЕС,  за внос и преработка

...
Дерогацията за България, която даде ЕС,  за внос и преработка
Коментари Харесай

Лукойл удари джакпота с дерогацията в България, обявиха колко печели на литър гориво

Дерогацията за България, която даде Европейски Съюз,  за импорт и преправка на съветски нефт в България е била извънредно потребна за Лукойл.

Компанията е осъществила свръхпечалба.

Рафинерията " Лукойл-Нефтохим " е благосъстоятелност на записаната в Швейцария компания " Литаско " (Litasco SA), която е главен акционер в " Лукойл Нефтохим Бургас " АД.

„ Наш разбор от края на август демонстрира ясно, че „ Лукойл “ е генерирал близо 3 милиарда $ свръхпечалба през последните 18 месеца въз основата на тази дерогацията, тъй като в действителност продава горивата у нас при марш на облагата сред 50 и 35 ст. на литър “, сподели в предаването „ Тази заран “ по БТВ енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

„ През последните 10 години „ Лукойл “ организира огромна тактика в цяла Европа за разпродаване на някои от активите си, изключително тези, които са свързани с преправка на недопечен нефт или продажба на горива на дребно “,

По думите му „ Лукойл “ получавал преференциално отнасяне от българските управляващи и по този метод се образувал монопол върху пазара на горива у нас най-много на пазара на едро.

„ В момента „ Лукойл “ е получил един специфичен подарък още от май месец 2020 година, а точно дерогацията “, сподели той.

По думите му сега върви наддаване сред разнообразни групи, които имат интерес към рафинерията. „ Тя е в доста преференциална позиция поради дерогацията. Цената на рафинерията сега е доста по-висока в сравнение с би била без дерогацията “, уточни Владимиров.

„ Най-големият абсурд е, че ние от тази дерогация не сме видели огромна изгода. В момента цените на горивата у нас на едро преди налози и такси са сред 5-7% по-ниски от междинните в Европа “, сподели той.

„ Миналата година когато беше поискана дерогация не беше показан никакъв изчерпателен отчет или някакво мнение “, акцентира Владимиров.

„ Всички твърденият, че не може да се замести бързо съветския нефт са просто погрешни. Не стъпват на обстоятелства. Наш разбор, който ние публикувахме в края на август, сподели, че рафинерията може да оперира с над 20 разнообразни сурови типове нефт. Твърдението, че би трябвало да се влагат 500 милиона лв. в подмяна на съветското гориво, просто не е правилно. Разбира се лишава техническо време, в случай че би трябвало да се замеси 100% от съветския. Но за огромна компания като „ Лукойл “, която има снабдители на първични материали от доста разнообразни места, не мисля, че ще е проблем да размени съветския нефт “, заключи енергийният специалист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР